Type Here to Get Search Results !

12th Standard Biology – Zoology: Human Health and Diseases 50 MCQS QUIZ

RAVI MATHS TUITION CENTER 0
12th Biology – Human Health and Diseases – 5 MCQ Tests

12th Biology – Zoology: Human Health and Diseases

5 MCQ Tests × 10 Questions = 50 Questions

Submit each test to display the correct answer under every question.

Test 1 – 10 Questions

1. A 30-year-old woman has bloody diarrhoea. Which organism is likely to cause this illness?

Correct Answer: C) Shigella dysenteriae
More study materials: Ravi Test Papers

2. Exo-erythrocytic schizogony of Plasmodium takes place in the:

Correct Answer: D) Liver
More study materials: Ravi Test Papers

3. The sporozoites of Plasmodium vivax are formed from:

Correct Answer: C) Oocysts
More study materials: 12th Maths Test Papers

4. Amphetamines are CNS stimulants, whereas barbiturates are:

Correct Answer: D) CNS depressants
More study materials: 12th Physics Test Papers

5. Athlete's foot disease in humans is caused by:

Correct Answer: B) Fungi
More study materials: 12th Chemistry Test Papers

6. Choose the correctly matched pair.

Correct Answer: A) Amphetamines – Stimulant
More study materials: 12th Biology Test Papers

7. Cirrhosis of the liver is caused by chronic intake of:

Correct Answer: B) Alcohol
More study materials: 12th Computer Science Test Papers

8. The sporozoite of the malarial parasite is present in the:

Correct Answer: A) Saliva of an infected female Anopheles mosquito
More study materials: 12th All Subjects Study Materials

9. Paratope is an:

Correct Answer: C) Antigen binding site on variable regions
More study materials: Ravi Test Papers

10. Allergy involves:

Correct Answer: A) IgE
More study materials: Ravi Test Papers

Test 2 – 10 Questions

1. Spread of cancerous cells to distant sites is termed:

Correct Answer: A) Metastasis
More study materials: 12th Maths Test Papers

2. AIDS virus has:

Correct Answer: A) Single-stranded RNA
More study materials: 12th Physics Test Papers

3. B cells that produce and release large amounts of antibody are called:

Correct Answer: C) Plasma cells
More study materials: 12th Chemistry Test Papers

4. Which is a non-infective disease?

Correct Answer: B) Arthritis
More study materials: 12th Biology Test Papers

5. Rigidity of the jaw muscles is a symptom of:

Correct Answer: C) Tetanus
More study materials: 12th Computer Science Test Papers

6. The site of infection for Yersinia pestis is:

Correct Answer: C) Lymph nodes
More study materials: 12th All Subjects Study Materials

7. Which of the following is a pandemic disease?

Correct Answer: B) Swine flu
More study materials: Ravi Test Papers

8. A carrier for transmitting Entamoeba is the:

Correct Answer: A) House fly
More study materials: Ravi Test Papers

9. Yellowish eyes are a symptom of:

Correct Answer: C) Hepatitis
More study materials: 12th Maths Test Papers

10. Vector Control Research Centre is located in:

Correct Answer: C) Puducherry
More study materials: 12th Physics Test Papers

Test 3 – 10 Questions

1. Which is a dermotropic disease?

Correct Answer: B) Measles
More study materials: 12th Chemistry Test Papers

2. Which disease can be confirmed by the Widal test?

Correct Answer: C) Typhoid
More study materials: 12th Biology Test Papers

3. Which is NOT a symptom of Kala-azar?

Correct Answer: D) Muscle spasms
More study materials: 12th Computer Science Test Papers

4. Cycles of fever in malaria are caused during:

Correct Answer: B) Lysis of RBC
More study materials: 12th All Subjects Study Materials

5. Which disease was eradicated by immunization programmes in India?

Correct Answer: B) Smallpox
More study materials: Ravi Test Papers

6. Identify the rat flea vector.

Correct Answer: C) Xenopsylla cheopis
More study materials: Ravi Test Papers

7. Which is a DNA virus?

Correct Answer: B) Varicella
More study materials: 12th Maths Test Papers

8. Which of the following is a type of ringworm?

Correct Answer: D) Athlete's foot
More study materials: 12th Physics Test Papers

9. Which can lead to nutritional deficiency in the infected person?

Correct Answer: C) Ascariasis
More study materials: 12th Chemistry Test Papers

10. Which is a plant with hallucinogenic properties?

Correct Answer: A) Atropa belladonna
More study materials: 12th Biology Test Papers

Test 4 – 10 Questions

1. Cystic fibrosis is ______ in origin and it is a ______ disease.

Correct Answer: D) Genetic, non-communicable
More study materials: 12th Computer Science Test Papers

2. The mode of infection of cholera is:

Correct Answer: B) Through contaminated food and water
More study materials: 12th All Subjects Study Materials

3. The pathogenic bacterium causing bubonic plague is:

Correct Answer: A) Yersinia pestis
More study materials: Ravi Test Papers

4. Which part of the body is affected by viral infection in mumps?

Correct Answer: B) Salivary glands
More study materials: Ravi Test Papers

5. Which viral disease classification is mismatched?

Correct Answer: C) Pneumotropic – Brain and spinal cord
More study materials: 12th Maths Test Papers

6. For the following diseases, the respiratory system is the site of infection, EXCEPT:

Correct Answer: A) Dengue fever
More study materials: 12th Physics Test Papers

7. A person shows enlargement of the parotid glands. Identify the disease.

Correct Answer: B) Mumps
More study materials: 12th Chemistry Test Papers

8. Yellow fever and dengue fever are categorized as:

Correct Answer: B) Viscerotropic diseases
More study materials: 12th Biology Test Papers

9. The incubation period of malaria is approximately:

Correct Answer: B) 12 days
More study materials: 12th Computer Science Test Papers

10. Which statement is wrong regarding malaria?

Correct Answer: A) In the human liver, sporozoites undergo sexual fission
More study materials: 12th All Subjects Study Materials

Test 5 – 10 Questions

1. The vector for filariasis is:

Correct Answer: A) Culex mosquito
More study materials: Ravi Test Papers

2. Which substance increases blood pressure and heartbeat?

Correct Answer: C) Adrenaline and nor-adrenaline
More study materials: Ravi Test Papers

3. Continuous consumption of alcohol affects the:

Correct Answer: C) Liver
More study materials: 12th Maths Test Papers

4. Which is NOT a lifestyle disorder in humans?

Correct Answer: D) Lung disease
More study materials: 12th Physics Test Papers

5. The substance NOT present in tobacco is:

Correct Answer: C) Morphine
More study materials: 12th Chemistry Test Papers

6. Which is the mismatched pair?

Correct Answer: B) Cannabis – Morphine
More study materials: 12th Biology Test Papers

7. Which is NOT present in tobacco?

Correct Answer: A) LSD
More study materials: 12th Computer Science Test Papers

8. Choose the correct sequence with regard to Plasmodium.

Correct Answer: A) Sporozoite → Signet ring stage → Oocyte → Microgametocyte
More study materials: 12th All Subjects Study Materials

9. The duration of the erythrocyte cycle for Plasmodium ovale is:

Correct Answer: D) 48 hours
More study materials: Ravi Test Papers

10. Which symptom is NOT seen in amoebiasis?

Correct Answer: D) Fever
More study materials: Ravi Test Papers

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Bottom Post Ad