12th Commerce – Securities and Exchange Board of India (SEBI)
4 MCQ Tests × 10 Questions = 40 Questions
Submit each test to display the correct answer under every question.
Test 1 – 10 Questions
1. Securities and Exchange Board of India (SEBI) was first established in which year?
Correct Answer: A) 1988
More study materials: Ravi Test Papers
2. The headquarters of SEBI is located in:
Correct Answer: B) Bombay
More study materials: Ravi Test Papers
3. In which year was SEBI constituted as the regulator of capital markets in India?
Correct Answer: B) 1992
More study materials: 12th Business Maths Test Papers
4. Registering and controlling the functioning of collective investment schemes such as:
Correct Answer: A) Mutual Funds
More study materials: 12th Accounts Test Papers
5. SEBI was empowered by the Finance Ministry to nominate how many members on the governing body of every stock exchange?
Correct Answer: A) 5
More study materials: 12th Commerce Test Papers
6. The process of converting physical shares into electronic form is called:
Correct Answer: A) Dematerialisation
More study materials: 12th Economics Test Papers
7. Trading in dematerialized shares commenced on the NSE in:
Correct Answer: A) January 1996
More study materials: 12th Minimum Learning Materials
8. Which was the first company to trade its shares in Demat form?
Correct Answer: A) Tata Industries
More study materials: 12th Computer Applications & Technology
9. Which enables small investors to participate in the investment in the share capital of large companies?
Correct Answer: A) Mutual Funds
More study materials: Ravi Test Papers
10. PAN stands for:
Correct Answer: C) Permanent Account Number
More study materials: Ravi Test Papers
Test 2 – 10 Questions
1. Which of the following is true?
Correct Answer: A) SEBI was first established in 1988
More study materials: 12th Business Maths Test Papers
2. SEBI is an apex body that maintains and regulates the:
Correct Answer: A) Capital market
More study materials: 12th Accounts Test Papers
3. The capital market is meaningless in the absence of:
Correct Answer: B) Investors
More study materials: 12th Commerce Test Papers
4. SEBI issues Guidelines and Instructions to business concerning:
Correct Answer: B) Capital issues
More study materials: 12th Economics Test Papers
5. SEBI registers and controls the functioning of collective investment schemes such as:
Correct Answer: A) Mutual funds
More study materials: 12th Minimum Learning Materials
6. Stock exchanges deal in:
Correct Answer: C) Financial securities
More study materials: 12th Computer Applications & Technology
7. According to the question bank, the number of recognised stock exchanges in India is:
Correct Answer: B) 21
More study materials: Ravi Test Papers
8. SEBI is formed as per the:
Correct Answer: C) Securities and Exchange Board of India Act
More study materials: Ravi Test Papers
9. Where is the headquarters of SEBI?
Correct Answer: D) Mumbai
More study materials: 12th Business Maths Test Papers
10. A stock market is also called the:
Correct Answer: C) Equity market
More study materials: 12th Accounts Test Papers
Test 3 – 10 Questions
1. SEBI has allowed celebrities to endorse which products?
Correct Answer: B) Mutual funds
More study materials: 12th Commerce Test Papers
2. Which word does not belong to the stock exchange?
Correct Answer: D) KPO
More study materials: 12th Economics Test Papers
3. What is the meaning of 'financing' in the financial market?
Correct Answer: C) Sourcing funds
More study materials: 12th Minimum Learning Materials
4. Which of the following is NOT a characteristic of an exchange?
Correct Answer: B) It allows exchange-listed issues to trade off the exchange floor with the aid of brokers
More study materials: 12th Computer Applications & Technology
5. The exchange generating the largest volume in the United States is the:
Correct Answer: B) New York Stock Exchange
More study materials: Ravi Test Papers
6. Initially SEBI was a ______ without any statutory power.
Correct Answer: B) Non-statutory body
More study materials: Ravi Test Papers
7. ________ affects the interest of general investors and is essential to check this tendency.
Correct Answer: B) Insider trading
More study materials: 12th Business Maths Test Papers
8. Regulating and controlling the business on ______ markets.
Correct Answer: A) Stock
More study materials: 12th Accounts Test Papers
9. ________ conducts research and publishes information beneficial to all market players.
Correct Answer: D) SEBI
More study materials: 12th Commerce Test Papers
10. Which is done at the request of the investor?
Correct Answer: A) Materialization
More study materials: 12th Economics Test Papers
Test 4 – 10 Questions
1. A ______ account holder can buy or sell any amount of shares.
Correct Answer: A) DEMAT
More study materials: 12th Minimum Learning Materials
2. Which is the supervisory body established to regulate the Indian stock market?
Correct Answer: A) SEBI
More study materials: 12th Computer Applications & Technology
3. Which account can be opened with no balance of shares?
Correct Answer: C) Demat
More study materials: Ravi Test Papers
4. The process of converting physical certificates into electronic form is called:
Correct Answer: A) Dematerialisation
More study materials: Ravi Test Papers
5. Demutualisation refers to:
Correct Answer: A) Separation of ownership of securities
More study materials: 12th Business Maths Test Papers
6. An institution/organisation which holds securities is called a:
Correct Answer: C) Depository
More study materials: 12th Accounts Test Papers
7. Securities on the stock exchange are known as:
Correct Answer: C) Listed securities
More study materials: 12th Commerce Test Papers
8. The first issue of shares is floated in the:
Correct Answer: A) Public issue
More study materials: 12th Economics Test Papers
9. The sale of new shares takes place in the:
Correct Answer: A) Public issue
More study materials: 12th Minimum Learning Materials
10. A stock exchange deals in:
Correct Answer: B) Financial securities
More study materials: 12th Computer Applications & Technology












THANKS FOR READING MY POSTS. FOLLOW MY BLOG AND SHARE YOUR FRIENDS