10th Standard Science – Plant and Animal Hormones
5 MCQ Tests × 15 Questions = 75 Questions
Test 1 – 15 Questions
1. Gibberellins cause:
Correct Answer: B) Elongation of dwarf plants
More Resources: Ravi Test Papers
2. The hormone which has positive effect on apical dominance is:
Correct Answer: B) Auxin
More Resources: 10th Social Test Papers
3. Which one of the following hormones is naturally not found in plants?
Correct Answer: A) 2, 4-D
More Resources: 10th Science Test Papers
4. Avena coleoptile test was conducted by:
Correct Answer: D) F.W. Went
More Resources: 10th Maths Test Papers
5. To increase the sugar production in sugarcanes they are sprayed with _______
Correct Answer: A) Auxin
More Resources: 10th English Test Papers
6. LH is secreted by:
Correct Answer: C) Anterior pituitary
More Resources: 10th Tamil Test Papers
7. Identify the exocrine gland:
Correct Answer: C) Salivary gland
More Resources: 10th Minimum Learning Materials
8. Which organ acts as both exocrine gland as well as endocrine gland?
Correct Answer: A) Pancreas
More Resources: TN State Class 10 Resources
9. Which one is referred as “Master Gland”?
Correct Answer: B) Pituitary gland
More Resources: Ravi Test Papers
10. The term Auxin was introduced by _____
Correct Answer: B) Kogi
More Resources: 10th Social Test Papers
11. Auxins were identified by ______
Correct Answer: C) Went
More Resources: 10th Science Test Papers
12. ______ is essential for Morphogenesis.
Correct Answer: C) Auxin and Cytokinin
More Resources: 10th Maths Test Papers
13. ______ is a powerful inhibitor of lateral bud growth in Tomato.
Correct Answer: C) ABA
More Resources: 10th English Test Papers
14. _____ induces bud dormancy towards approach of winter in trees.
Correct Answer: C) ABA
More Resources: 10th Tamil Test Papers
15. ______ is a growth inhibitor.
Correct Answer: D) Ethylene
More Resources: 10th Minimum Learning Materials
Test 2 – 15 Questions
1. ______ is not a function of thyroid.
Correct Answer: D) Anti-allergic
More Resources: TN State Class 10 Resources
2. _____ is called Stress hormone.
Correct Answer: D) ABA
More Resources: Ravi Test Papers
3. Premature shedding is caused by ______
Correct Answer: B) ethylene
More Resources: 10th Social Test Papers
4. _____ is a natural Auxin.
Correct Answer: A) Phenyl Acetic Acid
More Resources: 10th Science Test Papers
5. _____ is a gaseous plant hormone.
Correct Answer: B) Ethylene
More Resources: 10th Maths Test Papers
6. _____ promotes the development and enlargement of all tissues of the body.
Correct Answer: A) GH
More Resources: 10th English Test Papers
7. Over secretion of growth hormone leads to _____ in children.
Correct Answer: C) Gigantism
More Resources: 10th Tamil Test Papers
8. _____ is found in the chloroplast of plants.
Correct Answer: B) Abscisic Acid
More Resources: 10th Minimum Learning Materials
9. ABA is a powerful inhibitor of lateral bud growth in ______
Correct Answer: A) tomato
More Resources: TN State Class 10 Resources
10. Gibberellins are efficient than _____ in inducing the formation of seedless fruit.
Correct Answer: A) Auxin
More Resources: Ravi Test Papers
11. Dwarfism is caused by decreased secretion of ______ in children.
Correct Answer: A) GH
More Resources: 10th Social Test Papers
12. Goitre is caused due to the inadequate supply of _____ in our diet.
Correct Answer: B) iodine
More Resources: 10th Science Test Papers
13. Cytokinin is found abundantly in _____
Correct Answer: B) coconut
More Resources: 10th Maths Test Papers
14. _____ is known as father of Endocrinology.
Correct Answer: A) Thomas Addison
More Resources: 10th English Test Papers
15. ______ is the hormone secreted by Thymus.
Correct Answer: A) Thymosin
More Resources: 10th Tamil Test Papers
Test 3 – 15 Questions
1. The mineralocorticoids secreted by Zona glomerulosa is ______
Correct Answer: A) aldosterone
More Resources: 10th Minimum Learning Materials
2. ______ first crystallised thyroxine hormone.
Correct Answer: A) Edward C. Kendal
More Resources: TN State Class 10 Resources
3. The other name of Antidiuretic hormone is
Correct Answer: A) vasopressin
More Resources: Ravi Test Papers
4. _____ helps to convert glucose to glycogen in liver.
Correct Answer: C) Insulin
More Resources: 10th Social Test Papers
5. _____ helps in the breakdown of glycogen to glucose in the liver.
Correct Answer: C) Glucagon
More Resources: 10th Science Test Papers
6. The _____ secrete glucagon.
Correct Answer: A) Alpha cells
More Resources: 10th Maths Test Papers
7. Name the plant in which auxin was first discovered?
Correct Answer: C) Oats
More Resources: 10th English Test Papers
8. Mark the one, which is NOT a physiological effect of auxin?
Correct Answer: B) Stem elongation
More Resources: 10th Tamil Test Papers
9. Name the site of Gibberellins synthesis
Correct Answer: A) Endosperm
More Resources: 10th Minimum Learning Materials
10. What is bolting?
Correct Answer: A) Internode elongation
More Resources: TN State Class 10 Resources
11. Name the first naturally occurring cytokines.
Correct Answer: C) Zeatin
More Resources: Ravi Test Papers
12. Which of the following plant hormone causes a delay in leaf senescence?
Correct Answer: D) Cytokines
More Resources: 10th Social Test Papers
13. Name the stress hormone of the plant.
Correct Answer: B) Abscisic acid
More Resources: 10th Science Test Papers
14. Chemical messengers secreted by ductless glands are called _______________________.
Correct Answer: D) Hormones
More Resources: 10th Maths Test Papers
15. Which of the following is NOT an endocrine gland?
Correct Answer: A) Hypothalamus
More Resources: 10th English Test Papers
Test 4 – 15 Questions
1. _______________________were the first plant hormones discovered.
Correct Answer: A) Auxins
More Resources: 10th Tamil Test Papers
2. _______________________are the plant hormones that promote cell division or cytokinesis in plant cells.
Correct Answer: A) Cytokinins
More Resources: 10th Minimum Learning Materials
3. ______________________are the most abundantly found plant hormones.
Correct Answer: C) Gibberellins
More Resources: TN State Class 10 Resources
4. ____________________is a growth inhibitor which regulates abscission and dormancy.
Correct Answer: D) Abscisic Acid
More Resources: Ravi Test Papers
5. Decreased secretion of growth hormone in children leads to ________________________.
Correct Answer: C) Dwarfism
More Resources: 10th Social Test Papers
6. _____________________is responsible for production of female sex hormones estrogen and progesterone.
Correct Answer: A) Luteinizing hormone (LH)
More Resources: 10th Science Test Papers
7. Melatonin is a hormone produced by the ______________________gland.
Correct Answer: C) Pineal
More Resources: 10th Maths Test Papers
8. ___________________is caused due to the inadequate supply of iodine in our diet.
Correct Answer: A) Goitre
More Resources: 10th English Test Papers
9. Insulin helps in the conversion of glucose into glycogen which is stored in _____________________.
Correct Answer: A) Liver
More Resources: 10th Tamil Test Papers
10. Human insulin was first discovered in 1921 by
Correct Answer: D) All the above
More Resources: 10th Minimum Learning Materials
11. Testes are composed of
Correct Answer: D) All the above
More Resources: TN State Class 10 Resources
12. The maturation of ovarian follicles in the ovary is stimulated by __________________.
Correct Answer: A) Estrogen
More Resources: Ravi Test Papers
13. The hormone essential for the formation of placenta is ____________________.
Correct Answer: D) Progesterone
More Resources: 10th Social Test Papers
14. ____________________has a stimulatory effect on the immune function.
Correct Answer: B) Thymosin
More Resources: 10th Science Test Papers
15. The endocrine gland located in the upper part of the chest covering the lower end of trachea.
Correct Answer: B) Thymus
More Resources: 10th Maths Test Papers
Test 5 – 15 Questions
1. Thymosin stimulates the production and differentiation of ____________________.
Correct Answer: A) Lymphocytes
More Resources: 10th English Test Papers
2. ___________promote the elongation of sterns and coleoptiles.
Correct Answer: D) Auxin
More Resources: 10th Tamil Test Papers
3. _____________ promote the growth of lateral buds in the presence of apical bud.
Correct Answer: A) Cytokinins
More Resources: 10th Minimum Learning Materials
4. ___________ inhibits the elongation of stem
Correct Answer: C) Ethylene
More Resources: TN State Class 10 Resources
5. An amino acid ___________ and iodine are involved in the formation of thyroid hormone.
Correct Answer: B) Tyrosine
More Resources: Ravi Test Papers
6. The alpha cells of pancreas secrete ___________
Correct Answer: A) Glucagon
More Resources: 10th Social Test Papers
7. ____________ initiates the process of oogenesis.
Correct Answer: A) Estrogens
More Resources: 10th Science Test Papers
8. It stimulates protein synthesis and controls muscular growth
Correct Answer: D) Testosterone
More Resources: 10th Maths Test Papers
9. It is also known as life-saving hormone
Correct Answer: B) Cortisol
More Resources: 10th English Test Papers
10. It is also known as emergency hormone
Correct Answer: C) Adrenaline
More Resources: 10th Tamil Test Papers
11. It controls the growth of thyroid gland
Correct Answer: A) TSH
More Resources: 10th Minimum Learning Materials
12. It helps in the contraction of the smooth muscles of uterus at the time of child birth
Correct Answer: D) Oxytocin
More Resources: TN State Class 10 Resources
13. 'Influence' that was observed by Charles Darwin is ____________
Correct Answer: C) Auxin
More Resources: Ravi Test Papers
14. ___________ is a growth inhibitor hormone.
Correct Answer: D) Ethylene
More Resources: 10th Social Test Papers
15. The hormone responsible for the production of female sex hormones is _____________.
Correct Answer: C) LH
More Resources: 10th Science Test Papers












THANKS FOR READING MY POSTS. FOLLOW MY BLOG AND SHARE YOUR FRIENDS