Type Here to Get Search Results !

11th Standard Biology 50 QUIZ – Botany: Taxonomy and Systematic Botany

RAVI MATHS TUITION CENTER 0
11th Biology Botany – Taxonomy and Systematic Botany – 5 MCQ Tests

11th Biology – Botany: Taxonomy and Systematic Botany

5 MCQ Tests × 10 Questions = 50 Questions

Submit each test to display the correct answer under every question.

Test 1 – 10 Questions

1. A specimen derived from a non-original collection when the original specimen is missing is called:

Correct Answer: B) Neotype
More study materials: Ravi Test Papers

2. Phylogenetic classification is most favoured because it reflects:

Correct Answer: D) Evolutionary relationships
More study materials: Ravi Test Papers

3. Taxonomy involving similarities and dissimilarities among the immune systems of different taxa is called:

Correct Answer: C) Serotaxonomy
More study materials: TN State Class 11

4. Which flowering plant has nodules containing filamentous nitrogen-fixing microorganisms?

Correct Answer: D) Casuarina equisetifolia
More study materials: TN State 11 Commerce Group

5. Flowers are zygomorphic in:

Correct Answer: A) Ceropegia
More study materials: 11th Standard Practice

6. Who was the first to use the term 'Systematics'?

Correct Answer: D) John Ray
More study materials: 11th Minimum Learning Materials

7. The lowest rank of classification is:

Correct Answer: C) Species
More study materials: Ravi Test Papers

8. Plantae is a:

Correct Answer: A) Kingdom
More study materials: Ravi Test Papers

9. Which is the wrong statement with reference to species?

Correct Answer: C) They do not interbreed
More study materials: TN State Class 11

10. The 19th International Botanical Congress was held in:

Correct Answer: C) India
More study materials: TN State 11 Commerce Group

Test 2 – 10 Questions

1. The binomial system of nomenclature was introduced by:

Correct Answer: A) Linnaeus
More study materials: 11th Standard Practice

2. A duplicate specimen of the holotype collected from the same population is called:

Correct Answer: C) Isotype
More study materials: 11th Minimum Learning Materials

3. The first modern botanical garden was established in:

Correct Answer: C) Italy
More study materials: Ravi Test Papers

4. The largest botanical garden is in:

Correct Answer: A) Kew
More study materials: Ravi Test Papers

5. The headquarters of the Botanical Survey of India is in:

Correct Answer: A) Kolkata
More study materials: TN State Class 11

6. Bambusetum is a major attraction in:

Correct Answer: C) Jawaharlal Nehru Botanical Garden
More study materials: TN State 11 Commerce Group

7. A global account of a taxon is called:

Correct Answer: C) Monograph
More study materials: 11th Standard Practice

8. Carolus Linnaeus was a:

Correct Answer: D) Swedish botanist
More study materials: 11th Minimum Learning Materials

9. Carolus Linnaeus published Species Plantarum in:

Correct Answer: A) 1753
More study materials: Ravi Test Papers

10. The classification stimulated by 'Origin of Species' is called:

Correct Answer: B) Phylogenetic system
More study materials: Ravi Test Papers

Test 3 – 10 Questions

1. Engler and Prantl proposed the ______ system of classification.

Correct Answer: C) Phylogenetic
More study materials: TN State Class 11

2. The pioneer of the phylogenetic system is:

Correct Answer: D) Adolf Engler
More study materials: TN State 11 Commerce Group

3. The Herbarium of the Botanical Survey of India is situated at:

Correct Answer: B) Kolkata
More study materials: 11th Standard Practice

4. Linnaeus divided plants into how many classes?

Correct Answer: B) 24
More study materials: 11th Minimum Learning Materials

5. The book 'The Evolution and Classification of Flowering Plants' was written by:

Correct Answer: B) Cronquist
More study materials: Ravi Test Papers

6. Bentham and Hooker were ______ botanists.

Correct Answer: A) English
More study materials: Ravi Test Papers

7. Who is called the father of Barcoding?

Correct Answer: B) Paul Hebert
More study materials: TN State Class 11

8. The genetic sequence used to identify a plant is known as:

Correct Answer: C) DNA Marker
More study materials: TN State 11 Commerce Group

9. Omega Taxonomy refers to:

Correct Answer: D) Biosystematics
More study materials: 11th Standard Practice

10. Which is a hydrophyte belonging to family Fabaceae?

Correct Answer: A) Aeschynomene aspera
More study materials: 11th Minimum Learning Materials

Test 4 – 10 Questions

1. The characteristic fruit of Fabaceae is:

Correct Answer: B) Legume
More study materials: Ravi Test Papers

2. Red sandalwood belongs to the family:

Correct Answer: A) Fabaceae
More study materials: Ravi Test Papers

3. Identify the dye-yielding plant.

Correct Answer: A) Butea
More study materials: TN State Class 11

4. Which plant is used as green manure?

Correct Answer: B) Sesbania
More study materials: TN State 11 Commerce Group

5. Who is known as the Father of Botany?

Correct Answer: B) Theophrastus
More study materials: 11th Standard Practice

6. The concept of species was proposed by:

Correct Answer: B) Plato
More study materials: 11th Minimum Learning Materials

7. The National Orchidarium at Yercaud is famous for its collection of:

Correct Answer: A) Germplasm
More study materials: Ravi Test Papers

8. The method currently followed worldwide for preservation of herbarium sheets is:

Correct Answer: B) Fumigation
More study materials: Ravi Test Papers

9. Who is called the Father of Taxonomy?

Correct Answer: C) Linnaeus
More study materials: TN State Class 11

10. Bentham and Hooker described how many species?

Correct Answer: B) 97,305
More study materials: TN State 11 Commerce Group

Test 5 – 10 Questions

1. In Bentham and Hooker's system, Monocotyledonae has how many series?

Correct Answer: A) 8
More study materials: 11th Standard Practice

2. Which is an evolving system of classification that may change based on new data?

Correct Answer: C) APG
More study materials: 11th Minimum Learning Materials

3. Chrispeels and Gartener worked in the field of:

Correct Answer: A) Molecular taxonomy
More study materials: Ravi Test Papers

4. In which genus are the fruits geocarpic?

Correct Answer: A) Arachis
More study materials: Ravi Test Papers

5. Which is NOT a characteristic of Fabaceae?

Correct Answer: C) Oblique ovary
More study materials: TN State Class 11

6. Black gram belongs to the genus:

Correct Answer: C) Vigna
More study materials: TN State 11 Commerce Group

7. Fibres are obtained from:

Correct Answer: D) Clitoria
More study materials: 11th Standard Practice

8. The seeds of ______ are used in necklaces.

Correct Answer: A) Abrus
More study materials: 11th Minimum Learning Materials

9. The year ______ was declared as the Year of Pulses.

Correct Answer: C) 2016
More study materials: Ravi Test Papers

10. A special moth carries out pollination in:

Correct Answer: A) Yucca
More study materials: Ravi Test Papers

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Bottom Post Ad